A betegséget terjesztő csótányok

Undorodsz tőlük, félelmetesek. Egyáltalán nem szeretnéd őket a házadban látni, mert betegségeket is terjesztenek: legalább is ezt gondolod a csótányokról, és részben igazad van. De terjesztenek-e betegséget a csótányok, és mit kell tenned pontosan? Ebben a cikkben megtudod (és meglepő lesz)

Csótány

A csótány önmagában nem okoz betegséget

Meglep ez a mondat, igaz? Hiszen állandóan azt hallod, hogy a csótány betegségeket terjeszt. Pedig ez nem igaz. Maga a csótány (tehát a rovar) a világon semmiféle betegséget nem terjeszt. A gond az, hogy szereti a (számunkra undorító, baktériummal, és kórokozókkal teli) helyeket, és mivel sokat van ott, a testén, és rajta rengeteg baktérium, és kórokozó van. Ez még mindig nem lenne nagy baj, hisz más állaton, rovaron, élőlényen is van, a gond az, hogy a csótány hozzáér olyan dolgokhoz, amihez mi is (mondjuk eszeget az ételedből) és otthagyja a bacilusokat. Te pedig ezekkel fogsz megfertőződni. De hogyan betegszel meg a csótánytól pontosan? Íme itt van 5 út, ahogy megbetegíthet a csótány téged.

 

5: El sem hiszed, mit meg nem esznek

Biztosan hallottad már azt a kifejezést, hogy valami mindenevő. Nos, ez fokozottan igaz a csótányokra akik szívesen megeszik a mi ételmaradékunkat éppúgy, mint a száradt növényeket, halott állatokat (legyeket, hangyákat, vagy amit találnak) de megeszik a szappant, a hajszálaidat, vagy akár állati vagy emberi ürüléket is. Persze, ezekben rengeteg a bacilus, a kórokozó, és amikor a csótány itt-ott eszik, továbbviszi. Így aztán amikor te a kint felejtett paradicsomot szétvágod, és megeszed, lehet, hogy csótány járta, és tele van bacilussal. Ez pedig betegségekhez vezethet.

 

4: Gond a nyála is

Nem is mertük a címben konkrétabban megírni, de gyakran előfordul, hogy „beköpnek” valamilyen ételt a nyálukkal. (Oké, az nem is a nyáluk, hanem a bélfolyadékuk, de ez most mindegy). Egy tanulmány megállapította, hogy a Pseudomonas aeruginosa baktérium nagymértékben szaporodhat a csótányok belében, ez pedig rengeteg  betegséget okozhat, például húgyúti fertőzéseket, emésztési problémákat és szepszist.

 

3: Megharaphat

Vannak olyan csótányfajták (vagy inkább elvetemült példányaik) akik akár meg is haraphatnak téged, hátha ehető vagy. Ez egyrészt a már fent leírt bélbaktérium miatt rossz, másrészt apró sebeket okozhatnak (lehet, hogy te ezt észre sem veszed) és azokon keresztül is megfertőződhetsz.

 

2: Allergia

Ez talán az egyik legritkább, de legnagyobb gond. Ha hajlamos vagy rá akkor a csótány okozhat neked allergiát, a csótány nyála több mint 110 féle allergént tartalmaz. Ezek okozhatnak egyészen enyhe tüneteket (tüsszögni fogsz, vagy akár orrfolyást, könnyezést) de akár komolyabbat is.

 

1:  Szalmonella

Talán az egyik legnagyobb gond az, hogy a csótányok okozhatnak szalmonella mérgezést. A szalmonella baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe, de a csótányok is segítenek ebben. A szalmonella kellemetlen, mert járhat hasmenéssel, hányással, magas lázzal, enyhébb esetben csak hőemelkedéssel. (Ritka esetben lehet tünetmentes). Mindenesetre kellemetlen a szalmonella, és a csótányok okozhatják.

Ha észrevetted, hogy van csótányod, ne higgy a házi praktikáknak, hanem hívj minket. Azonnal megszabadítunk tőle.

 

Kattints a linkre: