5 különös hangyafajta akivel nem akarsz találkozni

Több, mint 10 000 (egyesek szerint több, mint 12.000) fajta hangya van. Ilyen sok fajta között biztosan lehet találni néhány különlegeset, mi meg is tettük. Összegyűjtöttünk 5 nagyon különös hangyafajt, olyat amelyikkel nem szívesen találkoznál a lakásodban.

Hangya, ideggázzal

Lehet, hogy erősen kezdünk, de létezik olyan hangya, amelyik olyan ideggázt termel, melyet a levegőbe permetezve messziről megöli a termeszeket. A gyilkos hangya konkrétan tömeggyilkos, hiszen nem válogat, és az ölés kedvéért öl. Ha termesszel találkozik és megérzi az illatát, máris arra irányítja a gáztermelő csövét, és permetez. Az ideggáza 1-2 percen belül garantáltan megöli a termeszt (és másokat is) de a legfurább, hogy a hangya ezzel el is van, nem akar semmit a halott termeszektől, csak megölni őket.

 

A láthatatlan hangya

Persze, ha tényleg láthatatlan, akkor hogyan fedeztük fel őket? A láthatatlan hangya fosztogat. A szituációt úgy képzeld el, hogy van egy hangya, amelyik bemegy egy másik hangya bolyába, és eszik iszik, úgy, hogy nem veszi észre őt a házigazda. A tudósok szerint a láthatatlan hangya olyan kémiai álcát használnak, ami miatt más hangyáknak észrevehetetlenek. Ha néha-néha mégis lebuknak, nem kegyelmeznek, azonnal támadnak, nyakra mennek: nyakon szúrják bénító méreggel a házigazdát, szóval okosabb őket nem észrevenni.

 

A teknőshangya

Ennek a hangyának inkább a viselkedése fura. Képzeld el, hogy az ellenség határai mögött vagy, azaz bemész a bolyba, de nem vagy bolytag. Úgy kell viselkedned, hogy azt higgyék rólad, ami azért nehéz, mert más a szagod. (Olyan ez mintha a második világháborúban, a nácik közé dobnának le: kék a szemed, szőke vagy, tehát igazi németnek tűnsz, de mondjuk nem beszélsz németül. Így kell ott élned). A teknőchangya mimikri technikát alkalmaz: pontosan úgy próbál meg viselkedni, mint az ellenséges boly többi tagja, azért, hogy elvegyüljön. Cserébe van bőven ételük, italuk.

 

Az érinthetetlen

Ő kicsit hasonlít a teknősre, annyi különbséggel, hogy nem az az egyetlen célja, hogy parazitáskodjon (azaz élősködjön a másik bolyban) hanem idővel belülről támadja meg a bolyt, és öli meg a bolylakókat. Azért hívják érinthetetlennek őket, mert abban a pillanatban ahogy lebuknak összehangoltan támadnak,  mire a boly feleszmél, már letarolták őket.

 

A szuperkatona

Hívják őket nagyfejű hangyának is. Az a feladatuk, hogy a hatalmasra nőtt fejeikkel egyszerűen eltorlaszolják a fészkek, bolyok bejáratát az ellenség elől. Ez egyelőre egy viszonylag öngyilkos taktika lenne, de nem az mivel a  fejükkel együtt megnő  rágócsápjuk is, amivel akár még egy embernek is „fájó” sérülést tudnak okozni, hát még más hangyafajoknak, akik kisebbek náluk, vagy olyan bogaraknak akik éppen az útjukba kerülnek. Fontos, hogy a szuperkatonák nevelése sok energiát igényel, ezért ma már csak olyan fajok hoznak létre ilyen alkasztokat, amelyeket gyakran támadnak meg vándorhangyák, akiket persze könnyedén legyőznek.

 

Bár nálad biztosan nem jelennek meg milyen hangyák, de ha szeretnéd, hogy megszabadítsunk a hangyáktól, akkor kattints, és máris indulunk. Kattints ide!