Egy ágyban az ellenséggel: az ágyi poloska

Lehet, hogy az ágyi poloska csak egy aprócska rovarnak tűnik, de sokkal több ennél. Undorító, mert beköltözik az ágyadba, veled él, te pedig az ürülékében, és a levetett kitinpáncéljában alszol, miközben a véreddel lakmározik minden éjjel. Ha már egy ágyban vagy az ellenséggel ismerd meg. Ha már egy ágyban vagytok, ismerd meg.

Ágyi poloska tippek

Minden harc alapstratégiája az, hogy minél hamarabb ismerd meg az ellenséget. Tudd meg, hogy mi az amit kedvel, és mi az amit nem. Mi az ami felbosszantja, és mi nyugtatja, vagy mi az ami megijeszti, és mi az ami nem. Ha megismerted, sokkal könnyebb lesz ellene harcolni.

Ez a cikk nem azért készült, hogy az ezredik nem működő tanácsot adjuk neked (vagy a sokadik házi praktikát) hanem azért, hogy megismerd az ellenségedet, az ágyi poloskát. Íme 5 + 1 tény róla.

 

1: Bizonyos színek vonzzák az ágyi poloskát

Egy – a Journal of Medical Entomology-ban – néhány hónapja megjelent cikk szerint az ágyi poloska vonzódik a vörös, és a fekete színhez, ugyanakkor valamiért kevésbé szereti a sárgát, a zöldet. Éppen ez az a kettő szín, ami egyébként extra védelmet nyújt a pókok, a hangyák és az ágyi poloska ellen is. Használd ezeket, és kevesebb eséllyel jelenik meg nálad.

 

2: Nem kell kiborulni az ágyi poloska csípéstől

Vagyis, de, de nem kell annyira. Az a fontos, hogy ha úgy kelsz fel, hogy van a testeden sok (és sok egymás melletti) csípésnyom, akkor nem szükséges azonnal sokkot kapni, és azt látni magad előtt, hogy amíg aludtál 15 ágyi poloska szívogatta egymás mellett a véredet, mert nem ez történt. Kétségtelen, hogy megcsípett, de nagyon valószínű, hogy mindössze egy, aki kereste a legjobb helyet, rajtad. Azt ahol a bőröd a legvékonyabb, és ahonnan tudott szívni vért. Szóval, ne hidd, hogy éjjel fürtökben csíptek. (Ettől még azonnal ki kell őket irtani)

 

3: Az ágyi poloska fél a mozgástól

Az ágyi poloska nagyon óvatos, és félős. Ez egyszerre jó, és rossz hír is, hiszen ha éjjel megcsíp, és megmozdulsz, azonnal abbahagyja a vérszívást. Igaz, hogy ahogy nem mozogsz, újra fogja kezdeni, valószínű, hogy máshol. Ezért sok sok csípésed lesz, de ezek nem rengeteg bogártól származnak.

 

4: Az ágyi poloska nem válogatós

Ez nem megnyugtató, de igaz. Az ágyi poloskának mindegy milyen testrészedet csípi meg, az egyetlen szempont neki az, hogy könnyen hozzájusson a véredhez, ezért nagy valószínűséggel ott harap, ahol vékony a bőröd.

 

5:  Az ágyi poloska gyorsan eszi a véredet

Ahhoz, hogy egy ágyi poloska jóllakjon, elég 3-12 perc. Ennyi ideig szívja a véredet összesen. Persze, sietnie kell, mert bármikor megmozdulhatsz, és az neki lehet halálos. Néha olyannyira elővigyázatos, hogy abbahagyja a táplálkozást, és keres egy (szerinte) még biztonságosabb helyet a testeden, ahol folytatja. Ilyenkor előfordulhat, hogy a lepedőd véres lesz tőle, hiszen ahogy megy, vércsíkot húz maga után (meg ne ijedj, nagyon kevés véredet eszi meg, szóval ne komoly csíkra gondolj). Ha táplálkozott belőled, utána elmegy pihenni.

 

5+1:  Az ágyi poloska embervért szeret, de….

Bár az ágyi poloska leginkább a te véredet eszi, mert imádja, lehet, hogy feladja, és ráfanyalodik a melegvérű állatodra: a macskádra, kutyádra, és az ő vérüket szívja. Előbb utóbb amúgy megtalál, de lehet, hogy kicsit változtat a táplálkozási szokásán, és ma nem belőled, hanem a kutyádból lakik jól.

Ha felmerül a gyanúja, hogy van ágyi poloskád, ne higgy a házi praktikáknak, hanem hívj minket. Azonnal megszabadítunk tőle.